Trädgårdsservice göteborg

Trädgårdsservice kungsbacka

I takt med att naturen erbjuder mindre mat på vintern blir rådjuren också mindre blyga och gör ofta besök i våra trädgårdar. Nysatta eller späda fruktträd blir då extra utsatta eftersom rådjuren tycker om att gnaga av barken eller vässa sina horn på dem. När barken försvinner förlorar träden sin möjlighet att suga upp vatten och näring från jorden och trädet dör. Ett bra sätt att skydda träden på är att sätta ner fyra pålar runt trädet och sedan vira ett finmaskigt nät runt både stammen och kronan. Nätet tas sedan ner till våren och kan återanvändas till hösten igen. Upprepa detta under 4-5 år så att träden hinner växa till sig och få grövre bark. En annan favorit för rådjuren i trädgården är buskmagnolian. Även denna skyddas bäst med ett nät som läggs över likt ett täcke. Se då bara till att det blir riktigt tätt.

Ett gammalt knep är att göra en illaluktande blandning av blodmjöl, vatten och ammoniak. Ställ ut blandningen i burkar runt om i trädgården och smeta även lite av blandningen på trädgrenar, stammar och stenar. Odören påminner rådjuren om lukten av kadaver och de kan då komma att tro att ett rovdjur ligger och lurar på dem. Upprepa en gång i veckan för bästa resultat.
Det finns en del blommor som rådjuren inte tycker om lika mycket som andra. Plantera tex dahlior och narcisser på våren. Även allium, fritillaria och vårstjärna brukar vara bra och få vara ifred.

Lycka till önskar vännerna på We fix!